Loqater Logo

 / Home / Uitleg werking Loqater

Werking en verschil met GPSAlgemeen

De Loqater tracker is een peilsysteem. Een GPS tracker berekent, net zoals een moderne telefoon, zelf zijn locatie op basis van een satellietnetwerk en geeft deze via GSM door aan een telecomprovider. Een Loqater geeft standaard eenmaal per 5 uur een signaal af via het LoRa netwerk en dat signaal wordt uitgepeild waar een ruwe indicatie van de locatie uit voortvloeit die vervolgens doorgegeven wordt aan onze meldkamer.


Werking

In de standaard modus geeft een Loqater eenmaal per 5 uur een signaal af. Dit signaal wordt door de LoRa provider ontvangen op een aantal masten van het land waar de Loqater in is geactiveerd. Onder andere door het tijdsverschil van ontvangst kan de LoRa provider dan een ruwe berekening maken van de locatie. Deze is doorgaans tussen de 40 en 400 meter nauwkeurig in Nederland. De nauwkeurigheid is afhankelijk van de dekkingsgraad van het LoRa netwerk waardoor het in andere Europese landen waar de Loqater wordt verkocht de nauwkeurigheid in sommige gebieden minder nauwkeurig kan zijn.

Na diefstal kunnen onze klanten 24 uur per dag contact opnemen met onze meldkamer. Deze zal dan de Loqater in de diefstalmodus zetten. In de diefstalmodus zendt de Loqater zijn signaal vaker en krachtiger, waardoor de locatiebepaling van de LoRa provider al wat nauwkeuriger wordt. Bovendien stuurt de Loqater in de diefstalmodus ook een continu signaal uit wat wij met handzenders op kunnen vangen.

Onze meldkamer stuurt onze recovery teams aan die naar de locatie gaat die door de LoRa provider wordt doorgegeven. De recovery teams kunnen vervolgens ons eigen signaal van de Loqater met handzenders tot op centimeters nauwkeurig uitpeilen. Ook inpandig kunnen wij dan de politie laten zien in welke ruimte de Loqater zich bevindt waardoor het een heterdaad is en de politie dan direct tot actie over kan gaan.


Energieverbruik

De Loqater is heel energiezuinig. Hij heeft een interne batterij waarop hij 3 jaar werkt. In tegenstelling tot GPS trackers hoeft hij dan ook niet aangesloten te worden op de accu van het voertuig. Hierdoor is de Loqater moeilijker te vinden door een dief én loop je niet het risico op beschadiging van de accu van het voertuig als het voertuig langere tijd niet wordt gebruikt.

Wel is het zo dat een Loqater voor eenmalig gebruik is. De Loqater kan niet opnieuw opgeladen worden en kan maar eenmaal gebruikt worden om het voertuig terug te halen na diefstal. In de diefstalmodus wordt de batterij zwaar belast en daarna is die niet meer betrouwbaar. Wanneer wij een gestolen voertuig teruggehaald hebben, dan vervalt het resterende abonnement en moet de Loqater vervangen worden door een nieuwe.


Nauwkeurigheid

Een GPS tracker heeft een hogere nauwkeurigheid mits deze zich op een locatie bevindt waar hij satellieten kan zien. De Loqater is minder nauwkeurig, maar kan ook gelokaliseerd worden als deze in een pand staat. Bovendien kan een Loqater met handzenders tot op enkele centimeters nauwkeurig worden uitgepeild, veel nauwkeuriger dan een GPS tracker ooit kan zijn. Daarnaast kan een GPS tracker relatief eenvoudig door een dief onzichtbaar worden gemaakt door een stoorzender/jammer. De Loqater is niet gevoelig voor stoorzenders.


Kosten

De aanschafprijs voor een Loqater bedraagt ongeveer een derde van die van een vergelijkbaar gecertificeerde GPS tracker. Abonnementskosten voor de dienstverlening van Loqater bedraagt ongeveer de helft van dat van een gecertificeerde GPS tracker.

Veel verzekeraars geven overigens korting op de diefstalverzekering (WA+ en Allriskverzekering) indien er een Loqater is geplaatst. De korting overstijgt vaak al de kosten voor een Loqater. Daarnaast stellen steeds meer verzekeraars het verplicht om bij bepaalde type voertuigen een tracker te laten plaatsen.


Bouwkwaliteit

Omdat de Loqater zender extreem zuinig met energie omgaat, wordt deze niet warm. Dat maakte het mogelijk om het inwendige van de Loqater te kunnen gieten en volledig massief te maken. Hierdoor is de Loqater ongevoelig voor trillingen en water en hebben we zelfs klanten die hun Loqater zender probleemloos op een pneumatische betonhamer plaatsen. Bij een GPS tracker is dit niet mogelijk.


Connectiviteit

De Loqater maakt gebruik van het LoRa netwerk, een hele energie-efficiënte radioverbinding. Daarnaast maakt de nieuwste generatie Loqaters ook gebruik van WiFi-sniffing en Bluetooth.


Samenvattend

Wanneer je je eigendommen wilt volgen tot deze gestolen wordt, dan is een GPS tracker de beste oplossing. Ligt de focus op het terug kunnen vinden na diefstal, dan is de Loqater je beste én goedkoopste oplossing. Uiteraard kun je ook ervoor kiezen beide trackers naast elkaar te gebruiken.